Groep 7/8
Binnenkort verlaat je de basisschool en stap je een volgende fase van je leven binnen. Een spannende periode, waarbij een beetje overzicht wel zo prettig is. Daarom vind je op deze pagina alle activiteiten rondom de oriëntatie en het aanmelden voor het nieuwe schooljaar.
Spannend hoor, je gaat naar een nieuwe school en zet je je eerste stappen binnen het voortgezet onderwijs. Nieuwe gezichten, nieuwe lessen en nieuwe gebruiken. Toch zul je merken dat je je bij het TBL snel thuis voelt. En dat begint nu al, hier op onze website.
We laten je online zien wie we zijn, wat we doen en waar we voor staan. Klik rond en leer het TBL, de ruimtes en de lessen alvast kennen. Zo maak jij straks vol vertrouwen de keuze voor de middelbare school die echt bij je past.
Wees vooral welkom op onze open dag, informatieavonden en proeflessen. En mocht je nog vragen hebben over het onderwijs, dan kun je via het contactformulier altijd contact met ons opnemen.
I.v.m. de huidige situatie betreffende corona is het onderstaande onder voorbehoud.
Proeflessen voor groep 8
Woensdag 20 januari is verplaatst naar 10 februari 2021 14:00 – 16:00, aanmelden is mogelijk tm maandag 1 februari 2021.
Wil je wel eens meemaken hoe de lessen in de brugklas TBL zijn?
Bezoek dan onze proeflessen en ruik aan de lessen zoals ze bij ons gegeven worden in de brugklas. Er is keuze uit de vier masterclasses, Gymnasium en Expeditie.
Het enige dat ontbreekt is de zware rugzak!
Vanaf nu kun je je inschrijven.
De indeling van de Proeflessen ontvang je via de post.
Meeloopmiddag groep 8
Vrijdag 30 oktober 14:00
Tijdens de meeloopmiddag kun je kennismaken met activiteiten zoals bijv. radio-uitzendingen maken bij sCOOLradio, schoolband, Theaterbrugklas of extra sport bij de Sportklas. Voor jou wordt een programma samengesteld waarbij je met een aantal activiteiten gaat kennis maken in kleine groepjes. Laat je verrassen door onze leerlingen en docenten!
Voor je ouders zou er koffie en thee klaar staan en zouden zij in gesprek kunnen gaan met onze docenten en teamleiders. Dit gesprek gaan we vanwege corona nu online organiseren. Als je ouders hiervan gebruik willen maken, kun je dat nog steeds op het aanmeldformulier aangeven. Je ouders krijgen dan een link toegestuurd voor het online gesprek.
Vanaf nu kun je je inschrijven.
Inschrijven voor de Meeloopmiddag is mogelijk tm zondag 25 oktober.
De indeling wordt in de loop van die week naar je gemaild.
Online Informatieavonden
Maandag 16 november havo/vwo masterclass
Maandag 23 november atheneum masterclass en gymnasium masterclass
Dinsdag 1 december havo/vwo Expeditie
Willen jij en je ouders meer weten over het TBL en ons onderwijs in de verschillende typen brugklassen, schrijf je dan in voor een of meer online informatieavonden.
Door de coronamaatregelen kunnen we jullie jammer genoeg niet op school ontvangen voor de informatieavonden. Daarom gaan we die streamen via onze website. Je kunt dan samen met je ouders geïnformeerd worden over alles wat je moet weten om een goede keuze te maken. En vragen stellen als je dat wilt.
We vinden het fijn als jij en je ouders je aanmelden voor deze avond.
Van harte welkom!
Open Dag
Wij willen je graag ontmoeten, maar voor nu nog even online. We keken er echt naar uit om je tijdens onze open dag op 5 februari een warme ontvangst in onze schoolgebouw te geven, maar dat zit er met de huidige coronamaatregelen helaas niet in.
Aanmelddagen
Woensdag 3 maart 15:00 – 17:00 en 19:00 – 21:00
Donderdag 4 maart 19:00 – 21:00
Ben je enthousiast geworden over onze school? Dan kun je je heel eenvoudig aanmelden. Dat doe je in twee stappen, digitaal en tijdens de aanmelddagen. We zien je graag, samen met je ouders, op één van deze twee dagen bij ons op school om kennis te maken én je aanmelding te voltooien.
Een school voor wie?
Het TBL is een school voor havo en vwo. We richten ons vooral op voorbereiding op het wetenschappelijk onderwijs (universiteit). Je kunt bij ons op school terecht met de volgende adviezen van je basisschool:
- een eenduidig advies havo
- een eerste advies havo en een tweede, aanvullend advies havo/vwo
- een eerste advies vwo en een tweede, aanvullend advies havo/vwo
- een eenduidig advies vwo
In de eerste drie gevallen kom je in de dakpanklas havo/vwo. Je volgt dan ons instapprogramma havo/vwo en krijgt extra ondersteuning op persoonlijk en cognitief (kennis) gebied.
Het vwo bestaat uit gymnasium en atheneum en duurt zes jaar. Daarna kun je naar de universiteit of het hbo. De havo duurt vijf jaar. Met dit diploma kun je naar het hbo of bij ons op school doorstromen naar het vwo. Daarvoor hebben we een speciaal doorstroomprogramma ontwikkeld.
Wat kun je bij ons leren?
Onderbouw
We hebben vier verschillende brugklassen:
- gymnasium masterclass: zoals de atheneum masterclass (zie hieronder), maar met Latijn en Grieks. Bovendien leggen we bij andere vakken verbanden met de klassieke talen. Als je later bijvoorbeeld geneeskunde, rechten, filosofie, geschiedenis of een taal gaat studeren, heb je daar voordeel van.
- atheneum masterclass: hier krijg je onderwijs op een hoog niveau, met de uitdaging en verdieping waar jij als vwo-leerling behoefte aan hebt.
- havo/vwo masterclass: hier vind je de reguliere vorm van havo/vwo-onderwijs. Je krijgt klassikaal les in verschillende vakken. Er is veel begeleiding en structuur.
- havo/vwo Expeditie: deze vorm van onderwijs past bij jou als je onderzoekend bent en het leuk vindt om verbanden te ontdekken tussen verschillende vakken. Je werkt in groepen en krijgt les in thema’s en projecten, en daarnaast heb je theorie-uren.
In de eerste, tweede en derde klas volg je twee uur per week een masterclass, behalve bij Expeditie. Je hebt de keuze uit: Art, Business, Science, Oriëntatie op Taal en Cultuur (OTC) en Sport en Life Sciences.
Onze havo/vwo-brugperiode is flexibel en duurt drie jaar. Zo krijg je ruim de tijd om te ontdekken welk niveau bij je past. In klas 1 werk en leer je op havo/vwo-niveau. In klas 2 en 3 werk en leer je op havo-, havo/vwo- of atheneumniveau.
Als je havo/vwo volgt, krijg je twee cijfers voor toetsen en twee cijferlijsten op je rapport: één voor havo en één voor vwo. Na elk schooljaar bekijkt je mentor samen met jou en je ouders wat het beste niveau is voor jou. Vanaf klas 4 volg je havo of vwo en werk je toe naar je havo- of vwodiploma.
Als je bij ons op school begint, haal je hier ook je diploma: havo of vwo.
Bovenbouw
Na de onderbouw kom je in de bovenbouw ofwel de tweede fase. Je kiest een profiel en volgt zowel verplichte vakken als keuzevakken.
Bij ons op school kun je gedifferentieerd examen doen. Dat betekent dat je in meer vakken examen kunt doen, of op een hoger niveau (bijvoorbeeld een vak op vwo-niveau als je havo doet) of dat je eerder examen kunt doen, zodat je een vak versneld afrondt.
Aanmelden op onze school
Ben je enthousiast geworden over onze school? Dan kun je je heel eenvoudig aanmelden. Dat doe je in twee stappen. Hieronder lees je hoe het werkt.
Vanaf een nog nader te bepalen datum in februari 2021 kun je je via deze site digitaal aanmelden. Op de website wordt stap voor stap uitgelegd hoe de aanmelding in zijn werk gaat. Voor het aanmelden heb je een aantal documenten nodig, zoals een geldig identiteitsbewijs en formulieren van de basisschool. Vraag aan je ouders/verzorgers of ze je hierbij kunnen helpen.
Op woensdag 3 maart en donderdag 4 maart zijn de aanmelddagen. We zien je graag, samen met je ouders, op één van deze twee dagen bij ons op school om kennis te maken én je aanmelding te voltooien. Daarna pas ben je officieel aangemeld. Zorg ervoor dat je je digitale aanmelding uitgeprint en ondertekend bij je hebt op de aanmelddag.
Aan het eind van dit schooljaar krijg je een uitnodiging voor de kennismakingsmiddag bij ons op school. Dan ontmoet je je mentor en je nieuwe klasgenoten. Zo ga je goed van start in het nieuwe schooljaar.
Tot snel!
Meer informatie voor ouders over aanmelden
U wilt uw zoon of dochter aanmelden bij onze school, dat kan heel eenvoudig via de volgende stappen.
Stap1: Digitaal aanmelden
Vanaf een nader te bepalen datum in februari 2021 kunt u via deze site uw zoon of dochter digitaal aanmelden op onze school. Op de website wordt stap voor stap uitgelegd hoe de aanmelding in zijn werk gaat. Voor het aanmelden heeft u een aantal documenten nodig, zoals een geldig identiteitsbewijs van uw kind en formulieren van de basisschool. Zorg ervoor dat u deze documenten bij de hand heeft.
Stap 2: Documenten van de Basissschool
Van de basisschool heeft u een aantal formulieren ontvangen:
- Advies en aanvullende kenmerken (AAK)
Toelichting op Advies en aanvullende kenmerken (TAAK) - Deze ondertekende formulieren dient u mee te nemen naar de aanmelddag (zie stap 4).
Op deze formulieren van de basisschool staat informatie over uw kind die we nodig hebben voor de overdracht naar de middelbare school. Zo kunnen wij uw kind goed begeleiden bij de overstap. Hieronder kunt u zien welke formulieren u mee dient te nemen op de aanmelddag.
- Advies en aanvullende kenmerken (AAK).
- Toelichting op Advies en aanvullende kenmerken (TAAK).
(Bovenstaande twee formulieren heeft u ondertekend van de basisschool ontvangen). - Een identificatiebewijs van uw kind (dit mag ook bijvoorbeeld een zorgpas of een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA) zijn). Belangrijk is dat wij het BSN-nummer van uw kind kunnen controleren.
- Eventuele onderzoeksrapporten of andere relevante gegevens voor zover deze nog niet eerder zijn toegevoegd aan de digitale inschrijving.
Stap 3: Printen en ondertekenen
Wanneer u de digitale aanmelding heeft voltooid, dient u alle papieren te printen en te ondertekenen. Het is belangrijk dat u ook alle bijlagen afdrukt.
Stap 4: Alles inleveren op school tijdens de aanmelddagen
Op 3 en 4 maart zijn de aanmelddagen op onze school. Op één van deze twee dagen komt u samen met uw kind naar school voor de laatste stap van de aanmelding. Pas hierna is uw kind echt aangemeld. Op de aanmelddag neemt u alle uitgeprinte en ondertekende formulieren mee. Ook brengt u de door de basisschool ingevulde formulieren en een geldig identiteitsbewijs van uw kind mee.
We zien ernaar uit u en uw kind dan persoonlijk te ontmoeten.
Andere interessante informatie
Handig! Hier vind je een overzicht van andere pagina’s die je wellicht wilt lezen
Daarom kies je voor TBL
Verschillen in inzichten en passies maken onze school bijzonder. We stimuleren dat je bent en blijft wie je bent. Eigenzinnig, authentiek en oprecht. Én klaar voor de wereld van morgen!
Opleidingen en studierichtingen
Ontdekken welke opleiding of studierichting bij je past? Het TBL biedt een schatkamer aan masterclasses, programma’s en ondersteuning!
Loop mee naar binnen met onze leerlingen
Op het Titus Brandsmalyceum hechten we veel waarde aan het halen van een diploma, maar leerlingen hebben meer nodig dan dat. Het TBL kijkt graag vooruit en bereidt je voor op de wereld van morgen.