In gesprek met…
100 jaar TBL
Podcasts naar aanleiding 100 jaar TBL
Podcast 1: oud-rector Toon Jagers
Luister hieronder naar de eerste podcast in deze serie. Een gesprek tussen oud-leerling Jos de Louw en oud-rector Toon Jagers
Podcast 2: oud-leerling Kirsten van de Ven
Luister hieronder naar de tweede podcast in deze serie. Een gesprek tussen oud-leerling Jos de Louw en oud-leerling Kirsten van de Ven
Podcast 3: oud-leerling Vajèn van den Bosch
Luister hieronder naar de derde podcast in deze serie. Een gesprek tussen oud-leerling Jos de Louw en oud-leerling Vajèn van den Bosch
Podcast 4: familie Peters
Podcast 4 met Rene Peters (oud-leerling), zijn vrouw Marieke (teamleider) en dochter Mies (leerling 6 gym), een echt TBL-gezin. Over hun leven op het Titus, de Tweede Kamer, een rovershol, saamhorigheid, Taizé en veel meer.
Podcast 5: oud-leerling Harry de Winter
Podcast 5 met Harry de Winter (oud-leerling). Een gesprek over het eerste meisje in de klas en de joodse jongen met honderdduizend katholieke gebeden. Van het stoere jongetje en zijn waterpistool op het schoolplein, de hippie en provo uit de roaring sixties tot de succesvolle zakenman die creativiteit verkocht met Prince en Madonna.
(Dit gesprek vond plaats in september 2021)
Podcast 6: oud-leerling Lilian Marijnissen
Podcast 6 met Lilian Marijnissen (oud-leerling). Een gesprek over het meisje in de Floraliastraat, de SP-verkiezingsposter met vader Jan en moeder Mari-Anne als haar strijdbare voorbeeld. Over de mooie tijd op het Titus, haar toekomstdromen als puber op school en huidige idealen en wensen voor haar omgeving, Den Haag en het land.
Podcast 7: oud-leerling Donovan Hoyer
Podcast 7 met Donovan Hoyer, in 1955 de eerste Indische jongen op het Titus. Over Dono’s leven tijdens de Japanse bezetting in Indië, de lange reis naar Nederland, wat de paters vonden van zijn verkering met Rietje, het arbeidersmeisje, en hoe het de eerste migranten in Oss en op het TBL verging? Om met Dono’s moeder Asta te spreken: ‘Aanpassen, aanpassen, aanpassen!’
Podcast 8: oud-leerling Loes Reijmer
Podcast 8 met Loes Reijmer, oud-leerling van het Titus en columnist/verslaggever van de Volkskrant. Over haar eerste feministische les op het TBL, de pauzes met de alto’s in de alto-gang, ‘klassendenken’ en De Slimste Mens. Bovendien het persoonlijke verhaal over verlies, rouw en het samen weer opbouwen van een mooi leven.
Podcast 9: oud-leerling Arthur Mol
Podcast 9 met Arthur (ook wel Tuur) Mol, oud-leerling in de jaren ’70 van het Titus Brandsmalyceum en nu rector magnificus aan Wageningen University & Research. Over de seventies op het TBL en in Oss (TOP, Rapidity, Pink Floyd en café Het Stamineeke). En de meer realistische rust die hij zijn studenten en jongeren gunt tot aan zijn bezorgdheid over de toekomst van de wereld, die al werd gevormd op het Titus. Arthurs gedrevenheid over zijn werk en dromen spat er vanaf in deze podcast.
Podcast 10: conciërge Corné van de Hurk
Podcast 10 – Bijna 100 jaar één conciërge-dynastie op het Titus. Huidige conciërge Corné van de Hurk vertelt over zijn voorgangers, schoonvader Willy van den Broek en ‘schoonopa’ Frans van den Broek die in 1928 begon vanuit Villa Josina. Over de plek waar de roots van één familie en die van het Osse onderwijs samenkomen.
Podcast 11: oud-leerling Emy Koopman
Podcast 11 met oud-leerling, schrijfster, onderzoeker en journalist Emy – destijds nog Marjolein – Koopman. Over haar tijd op het Titus Brandsmalyceum als dochter van rector Wim Koopman, muziek maken met haar schoolband Fallen Angels, schrijfambities en haar prachtige autobiografische roman ‘Tekenen van het universum’.
Podcast 12: leerlingen Ema Markoski en Eline van den Hoven
In podcast 12 Ema Markoski en Eline van den Hoven, twee enthousiaste eindexamenleerlingen die vertellen over hun schooltijd op het TBL, het leren en leven tijdens de coronapandemie, wat iemand een goede leraar maakt en hun toekomstplannen na de havo.
Podcast 13: oud-leerling Micha de Winter
In podcast 13 oud-leerling en hoogleraar pedagogiek Micha de Winter. De jongere broer van Harry de Winter is weer op zijn oude school en denkt terug aan zijn tijd op het TBL en de vormende waarden van docenten als Paul Offermans en Toon Jagers. Over de ‘pauselijke’ aankondiging van de nieuwe rector en de ideale school waar kinderen gezien worden.
Podcast 14: oud-leerling Kees Gerhardt
In podcast 14 oud-leerling en latere huisarts Kees Gerhardt. Tijdens het gesprek (december 2021) was de heer Gerhardt mogelijk de oudste oud-leerling van het TBL, toen nog het Carmelcollege. Terwijl de Tweede Wereldoorlog de wereld beheerst, werkt de jongen uit het villapark toe naar zijn eindexamen hbs-B in 1946. Na zijn studie vormt hij samen met dokter Fontein een bekende huisartsenpraktijk aan de Molenstraat in Oss. Helaas overleed hij in juni 2022.
Podcast 15: docenten Theo van Welie en Harry Nijboer
Podcast 15 met docenten Theo van Welie en Harry Nijboer. Over het leraarschap, het mooiste vak, hoogtepunten uit hun loopbaan en het dieptepunt ten tijde van de fusie tussen het TBL en de Edith Stein Mavo. En daarbij het telefoontje van Harry dat Theo nooit is vergeten. Zij staan voor jaar 101 van het Titus, waarin ze afscheid zullen nemen van een ‘onverwoestbare’ school.
Podcast 16: oud-leerling Marijke Allard-Weerens
Podcast 16 met Marijke Allard-Weerens, een van de eerste meisjes die in 1952 werden toegelaten op het gymnasium van het Titus Brandsmalyceum. Over het op school verplicht dragen van een rok, pauzes doorbrengen in een aparte meisjeskamer of gescheiden van de jongens achter een hek met kippengaas op het schoolplein.
Podcast 17: rector Tom Brocks
In podcast 17 een gesprek met Tom Brocks, rector van het Titus Brandsmalyceum, die deze zomer (2023) afscheid neemt en met pensioen gaat. Over ‘die vmbo-jongen’, die in 2006 binnenkomt op een turbulent Titus en het brengt tot 17 jaar succesvol rectorschap op een solide school. Van krassen op de ziel tot het ideale leiderschap.
Podcast 18: nieuwe rector Sandra Saris
In podcast 18 een gesprek met Sandra Saris, de nieuwe rector van het Titus Brandsmalyceum. Over positief, kleurrijk en dynamisch zijn, dicht bij jezelf blijven en het motto ‘Wie jij bent, is wat jou bijzonder maakt’. Een mooi gesprek en een fijne kennismaking.
Podcast 19: oud-conrector Frans Bruna
In podcast 19 van ‘100 jaar Titus Brandsmalyceum’ een gesprek met Frans Bruna, die van jonge docent en jonge conrector uitgroeide tot een van de iconen van het Titus. Over de revue ‘Ontieckelijk’, waarmee de vrije creativiteit op school losbarstte, democratisering binnen de school en het motto: ‘Wat er ook gebeurt, je moet altijd in gesprek blijven’.
(dit podcastgesprek is van 27 juni 2022)
Podcast 20: oud-leerling Joep Kemkens
In podcast 20 een gesprek met Joep Kemkens, oud-leerling, latere profvoetballer en momenteel succesvolle ondernemer met zijn installatiebedrijf Kemkens. Over herinneringen aan zijn schooltijd op het TBL en de impact die het overlijden van klasgenoot en vriend Toontje heeft op Joep en zijn vriendengroep. Met jaren later een bizarre ervaring.
Podcast 21: oud-leerlingen Ans Quaedvlieg en Rémy Albers
In podcast 21 een gesprek met Ans Quaedvlieg en Rémy Albers, twee iconen van het Titus, samen goed voor 82 jaar Titus Brandsmalyceum. In een openhartig gesprek blikken de oud-docenten Frans en Nederlands terug op hun tijd op het Titus, de school die hun leven was. (gesprek is van september 2022)
Podcast 22: rector Sandra Saris ( 100 dagen analyse )
In aflevering 22 van de podcast ‘100 jaar Titus Brandsmalyceum’ een gesprek met Sandra Saris over haar eerste maanden als nieuwe rector op het TBL. Over rust en focus, toekomstplannen en stippen aan de horizon. Waar we voor willen staan en hoe we dat terugzien in de lessen. Een interessant gesprek met de enthousiaste en bevlogen rector.