Indien jij ouder/verzorger van een schoolgaand kind in de leeftijd van 4 tot 18 jaar bent, dat vanwege gebrek aan financiële middelen niet mee kan doen met zijn/haar leeftijdgenoten, kan Stichting Leergeld wellicht iets voor jouw kind betekenen.
Wat doet Stichting Leergeld?
Kinderen weer laten meedoen! Kinderen gaan mee op schoolreis, gaan sporten of krijgen muziekles. Ook is er vaak een (tweedehands) fiets of computer te regelen als een kind die niet heeft. Allemaal normale levensbehoeften, waardoor kinderen zich kunnen ontplooien, ontwikkelen en meetellen.
Voor wie?
Stichting Leergeld zet zich in voor schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar uit gezinnen met minimale financiële middelen, die vanwege gebrek aan financiële middelen niet mee kunnen doen met hun leeftijdgenootjes.
Ouders of verzorgers van deze kinderen kunnen een beroep doen op hulp van een lokale stichting Leergeld indien zij bepaalde binnen- of buitenschoolse activiteiten voor hun kinderen niet kunnen betalen en een aantoonbaar besteedbaar inkomen hebben dat beneden 120% van het bijstandsniveau ligt.
Wat voor hulp kan aangevraagd worden?
Leergeld wil kinderen, naar eigen keuze, mee laten doen op vier verschillende gebieden:
Onderwijs
Meedoen op school is noodzakelijk voor kinderen, maar kan tegenwoordig ook kostbaar zijn. In de praktijk betekent dit voor ouders met een krappe portemonnee vaak dat sociale activiteiten, zoals een schoolreisje of een kerstviering, aan hun kinderen voorbij gaan. Leergeld springt bij om dat te voorkomen, bijvoorbeeld door (financiële) afspraken te maken met de school of door (een deel van) de kosten te betalen. Natuurlijk helpen we ook in de duurdere periode voor ouders: als kinderen de overstap maken naar de middelbare school. Vaak kunnen we helpen bij de aanschaf van schoolspullen, zoals een tas, agenda, kaftpapier of gymkleding, of een tweedehands fiets om mee naar school te kunnen. Gewoon omdat een kind daar recht op heeft.
Sport
Sporten is een belangrijke buitenschoolse activiteit voor kinderen. Daarom werken de lokale Leergeld stichtingen nauw samen met lokale sportclubs. Kinderen die niet sporten, omdat daar geen geld voor is, kunnen lid worden van deze clubs. Leergeld betaalt dan de contributie direct aan de vereniging. Maar daarmee is het verhaal vaak nog niet rond. Wie wil voetballen heeft een tenue en schoenen nodig, hockeyen gaat niet zonder stick. Sportkleding en sportattributen horen er daarom ook bij. Ouders kunnen vaak een tegoedbon krijgen, waarmee ze voor een bepaald bedrag aan kleding en sportspullen kunnen kopen bij winkels waar Leergeld mee samenwerkt.
Cultuur
Ook meedoen aan culturele activiteiten is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Denk bijvoorbeeld aan muziekles of dansles voor jouw kind, of aan een cursus schilderen of toneelspelen. Wil jouw kind graag aan dit soort activiteiten meedoen, maar vormen de kosten hiervan een hindernis, dan kan Leergeld wellicht helpen om jouw kind toch te laten meedoen.
Welzijn
Ook meedoen aan overige activiteiten, die niet direct onder onderwijs, sport of cultuur vallen maar die wel bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, zoals bijvoorbeeld deelname aan de scouting, behoort bij sommige Leergeld-stichtingen tot de mogelijkheden.
Meer informatie is te lezen op de website van Stichting Leergeld.
Daarom kies je voor TBL
Verschillen in inzichten en passies maken onze school bijzonder. We stimuleren dat je bent en blijft wie je bent. Eigenzinnig, authentiek en oprecht. Én klaar voor de wereld van morgen!
Opleidingen en studierichtingen
Ontdekken welke opleiding of studierichting bij je past? Het TBL biedt een schatkamer aan masterclasses, programma’s en ondersteuning!
Loop mee naar binnen met onze leerlingen
Op het Titus Brandsmalyceum hechten we veel waarde aan het halen van een diploma, maar leerlingen hebben meer nodig dan dat. Het TBL kijkt graag vooruit en bereidt je voor op de wereld van morgen.