Burgersschapsonderwijs
Burgerschapsonderwijs
Scholen voor voortgezet onderwijs zijn verplicht aandacht te besteden aan actief burgerschap en sociale sociale integratie. Concreet betekent dit dat scholen moeten aantonen dat ze actief burgerschap bevorderen door leerlingen te laten kennismaken met de verschillende facetten van de eigen, maar ook wereldwijde samenleving.
Op het Titus Brandsmalyceum doen we dit vanuit de traditie van onze school waarin elk individu er mag zijn. Je mag hier zijn, wie je bent. Onze school is georganiseerd in teams waarbinnen zich betekenisvolle relaties ontwikkelen tussen leerlingen onderling, leerlingen, hun begeleiders en tussen begeleiders en ouders/verzorgers. Binnen de teams werken en leren leerlingen in gezamenlijkheid, in gemengde samenstelling qua niveau, aanleg en interesse. Zo leren leerlingen en begeleiders om te gaan met verschillen en deze ook te respecteren.
In ons onderwijsprogramma is ruimschoots aandacht voor thematiek van actief burgerschap en sociale integratie. Thema’s zoals culturele en religieuze diversiteit, vooroordelen en discriminatie, internationalisering en globalisering komen o.a. aan de orde in lessen binnen het Expeditie-leergebied en de vakken geschiedenis, maatschappijleer, levensbeschouwing, economie en aardrijkskunde. Maar ook binnen andere vakken wordt er aandacht gegeven aan burgerschapsvorming. Maar het gaat om meer dan alleen kennis. Sociale integratie en actief burgerschap worden pas echt bevorderd wanneer leerlingen dit ervaren in bijvoorbeeld activiteitenweken en de wereld buiten hun school verkennen.
Samenvattend: het Titus Brandsmalyceum bevordert sociale integratie en actief burgerschap door het onderwijs. Leerlingen worden in de vakken en leergebieden toegerust met kennis en vaardigheden om als actief en betrokken burger te kunnen participeren in onze samenleving. En leerlingen doen ervaring op waarin ze kennismaken met de werkwijze van ons democratisch bestel. Daarnaast komen leerlingen in aanraking met medemensen die om verschillende redenen aan de minder mooie kant van de samenleving staan. Door zich te verplaatsen in hun positie, wordt respect voor andersdenkenden bevorderd.
Maatschappelijke stage
Maatschappelijke stage houdt in dat leerlingen, door het doen van vrijwilligerswerk, een bijdrage leveren aan onze maatschappij. Maatschappelijke stages zijn leerzaam, uitdagend en goed voor zowel de leerling als de (leef)omgeving. Wij willen als school leerlingen begeleiden in hun groei naar actief burgerschap.
In zowel de onder- als de bovenbouw zullen leerlingen een aantal uren maatschappelijke stage uitvoeren.
Titus Brandsmalyceum
Molenstraat 30, 5341 GD Oss
Tel 0412 224180
infotbl@hethooghuis.nl
Twitter @tbl_oss
Facebook Titus Brandsmalyceum
Instagram TBL_Oss
Download hiernaast de volledige notitie over Burgerschapsonderwijs van het TBL
Daarom kies je voor TBL
Verschillen in inzichten en passies maken onze school bijzonder. We stimuleren dat je bent en blijft wie je bent. Eigenzinnig, authentiek en oprecht. Én klaar voor de wereld van morgen!
Opleidingen en studierichtingen
Ontdekken welke opleiding of studierichting bij je past? Het TBL biedt een schatkamer aan masterclasses, programma’s en ondersteuning!
Loop mee naar binnen met onze leerlingen
Op het Titus Brandsmalyceum hechten we veel waarde aan het halen van een diploma, maar leerlingen hebben meer nodig dan dat. Het TBL kijkt graag vooruit en bereidt je voor op de wereld van morgen.
Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen
Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen